sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Haalarikaverukset

Neuloin kesäksi vauvalle parit haalarit vaippahousuiksi soveltuvista langoista. Langat on hyvin ohuita, joten kovin pitäviä nämä tuskin ovat, mutta kesällä ei olekaan niin nuukaa. Lankana punakeltaisissa on punaista alpakkaa sekä vaal.kelt. Lankamaailman pehmeää ja ohutta huovutusvillaa. Ruskeavalkoisisssa on ruskeaa alpakkaa ja valkoista villaa, jonka alkuperää en enää muistakaan. Joka tapauksessa ihoa koskettavat osat ovat pääsääntöisesti silkkisen pehmeää alpakkaa. Kumpaakin meni 50g alpakkaa ja vähän jäi vielä yli. Kummatkin tein sukkapuikoilla nro 3. Haalareiden kooksi arvioisin 62/68cm.
Poikkeuksellisesti en aloittanutkaan housuja yläresorista vaan haarasta. Lisäsin silmukoita pikkuhousumalliin ja lantiolla loin lisää silmukoita koko ympärysmitan verran. Jatkoin sukkapuikoilla kohti kainaloita. Oletetun vaippaosan jälkeen vaihdoin resoriin, tein lappuhaalarityylisen etuosan, jossa napinlävet sekä taakse jatkoin takaläppää sekä lopuksi kaarsin henkseleihin. Viimeiseksi poimin silmukat lahkeensuissa ja neuloin pienet resorit.


Punaisissa resorit ylhäällä sekä lahkeensuissa on 1o ja 1n, ruskeissa resorit on 2o ja 2n. Etulappuun tein napinlävet (päättelemällä kaksi silmukkaa ja luomalla ne seuraavalla kerroksella takaisin). Napit ompelin päättelyvaiheessa henkseleihin. 

Punaisissa housuissa haarus on ainaoikeeta pidon lisäämiseksi. Suljetun neuleen alkaessa lantiolta neule jatkuu sileänä 3 kerrosta per väri.

Ruskeisiin halusin hieman kuviota, joka ei ole kirjoneuletta vaan joka 6 silmukka on nostettu uudella värikerroksella, kuten sukkien vahvistetussa kantapäässä. Nostin silmukan vielä seuraavassakin kerroksessa, että kuviosta tuli selkeämpi. Sen jälkeen neuloin kaksi kerrosta vielä kyseisellä värillä ja seuraava raita samaan tapaan, mutta nostaen 6. silmukka keskivälistä. Neulokseen tuli elävää rakennetta ja samalla vähän lisäpitoa nostokohdissa.


Keskisauma on takaa keskellä kummassakin housussa. Henkseleitä tehdessä jaoin takaosan läpän kahtia ja kavensin keskeltä alkaen joka kerroksella silmukan v-tyyliin, kunnes henkeseli oli toivotun levynen. Käytännössä ei siis montaa silmukkaa ole kavennettu, mutta joitakin kuitenkin.

8 kommenttia:

 1. Voi että on sulosia pöksyjä! Alkoi tehdä mieli tuollaista puuvillaisena versiona taaperon kesäpuvuksi...

  VastaaPoista
 2. Me halutaan kans!!! : D

  Saako näihin ohjetta!? : D

  VastaaPoista
 3. Miten tarkkoja ohjeita tarvitaan? Riittääkö silmukkamäärät, sentit vai mitkä tiedot olis kriittisimpiä? Jos olisin viitseliäs, kirjoittaisin työtä tehdessä tiedot samantien ylös, mutta mutta...sitä tulee aina suhattua vain hirmuisella vauhdilla eteenpäin ;)

  VastaaPoista
 4. : D No jos saisi semmoiset suunnilleen mitat ja vaikka aloitus silmukat. Kaipaisin koko semmoisiin 68cm villiksiin : )

  VastaaPoista
 5. Punaisessa eli raidallisessa: Haaraosa n.10cm leveä, aloitussilmukoita 26, kerroksia 36, silmukoita lisätty reunoissa. Lantiolla silmukoita on jo yht. 88s, kun alkaa suljettuna neuleena, sentteinä ympäryysmitta n. 36cm. Silmukkamäärä näyttää pysyvän samana ylös asti. Sileä osuus n.16cm korkea, haarapalan kanssa yht. 22,5cm. Resoria n.4cm, sitten kainalo. Kainaloissa kavennettu muutama silmukka ja siitä ylös ns. lappuosa sekä taakse että eteen. Mitta takaa resorin alusta henkselin kärkeen n. 18cm. Etulapun korkeus resoriosuuden alareunasta n.10cm. Henkselin leveys 14 silmukkaa.

  Ruskeat on ovat vähän pussimaisemmat malliltaan. Aloitussilmukoita 32s, sentteinä leveys 13cm. (Huom. silmukoiden nostaminen vetää neulosta vähän kapeammaksi, mutta tuo 13cm siis lopullinen eli venyttämättä).
  Lantiolla 102 silmukkaa, kun alkaa suljetun neuleen osuus. Silmukoiden määrä pysyy samana resoriin asti. Resori alkaa, kun haaran alaosasta eli alusta asti korkeus on n.23cm. Kainalo alkaa, kun on 4cm resoria tehty ja taas kainaloista muutamien silmukoiden kavennus/päättely. Etulapun korkeus resorin alareunasta 10cm. Takaa resorin + henkseleiden yhteiskorkeus n. 20cm.

  Eli ruskeavalkoiset ovat hieman punertavia suuremmat (aika vähän)

  Vertasin haaraolkakorkeutta tavallisiin vauvan bodeihin ja vastaa sitä 62/68 kokoa. Jos siis haluua isommat, niin muutama aloitussilmukka lisää ja senttejä myös. Jos haluaa napakat leveyden puolesta, niin voihan noilla henkseleiden pituudella myös pelata eli tekee niistä pidemmät ;)

  VastaaPoista
 6. Tosi suloiset pöksyt:-) Minullakin on pari todella vanhaa käsityölehteä kirpparilöytönä, vielä vain en ole saanut aikaan niistä mitään... Olisinpa yhtä ahkera!

  VastaaPoista
 7. thanks a lot for your komment in my blogg:) nice blogg by the way:)

  VastaaPoista
 8. Nää on kyllä tosi hyvän näköiset ja kesävauvalle varmasti ihan parhaat!

  VastaaPoista