sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Joulunjälkeisiä lukemisia

Jouluna aktivoin taas lukemista syksyn alkuraskauden väsymyksen ja pahoinvoinnin jälkeen. Lankakaupan talven eli kolmososan luin heti pyhinä (oikeastaan suoraa jatkoa kirjojen tarinalle). Ykkösosassa oli selkeästi eniten sitä neulontamaailmaa, johon monet lukijat varmaankin ihastuivat. Kakkonen oli perusamerikkalaista suhdedraamaa ja kolmosessa hieman palattiin siihen neulontaan ja jatkettiin ihmissuhdeasioita siitä, mihin kakkosessa jäätiin. Todella nopeaa luettavaa.

Enkeleitä hiuksissani (Lorna Byrne, Irlanti) oli hyvin poikkeuksellinen lukuelämys. Tositapahtumiin perustuva kirjailijan  "elämänkerta", jossa kerrotaan hänen kyvystään nähdä henkimaailman puolta. Kirja on hänen esikoisteoksensa ja se oli ilmestymisvuonnaan Irlannin myydyimpiä. Todella erilainen ja valaiseva lukukokemus, suosittelen myös skeptikoille. Lähipäivinä julkaistaan häneltä uusi kirja suomeksi!
 Uusin Oprah-kirja oli melkoinen tiiliskivi ja valaisi hyvin hänen ammatillista historiaansa, Oprah Show:n ja oikeastaan koko Oprah-imperiumin nousua. Yllättävää oli se, että kirjaa ei ollut kirjoitettu ollenkaan Oprahin kanssa yhteistyönä (ei yhtään suoraa haastattelua) vaan kirjailija oli kerännyt 4 vuoden aikana hurjan määrän jo kirjoitettua aineistoa Oprahista. Henkilökohtaisesti kritisoin sitä, että lähteet olivat toisen käden kirjoituksia ja niiden todenperäisyys ei nyt ihan ole varmaa (välillä jopa skandaalihakuisia). Toisaalta kirja pyrki tuomaan henkilön esiin hyvin ristiriitaisena persoonana ja esitteli konflikteja, joista me emme Suomessa tiedä mitään. Meillä on ts. paljon positiivisempi ja enkelimäisempi kuva Oprahista, kun taas aineiston mukaan kyseessä on hyvinkin itsekäs materialisti, röyhkeä ja häijy ihminen, jolle oma imago on aina ensisijaisen tärkeää. Suora yhteistyö henkilön kanssa olisi varmaan tuonut jälleen hyvin siloitellun kuvan hänestä, joten toisaalta totuus on varmaankin jostain tuolta väliltä. Suosittelen, kertoo paljon rotuteeman sekä yleisesti TV:n historiasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti