maanantai 9. huhtikuuta 2012

VAIPPOJA!

Sainpahan ommeltua uusia vaippoja. Edelliset on jo nähty ja joutavat uuteen kotiin. Muutenkin vaippoja saisi olla enemmän, mitä tällä hetkellä on, joten lisää täytynee tehdä... Materiaalit löytyvät kaikki kaapista, joten ei tarvitse hankintojakaan tehdä. Sain ensihätään ommeltua leikattuna olleet vaipat pyhien aikana. Ja koska olen niiiiiin huono tekemään kahta samanlaista vaan aina pitää kokeilla jotain uutta ja murtaa käytäntöjä, niin tuloksena tietenkin erilaisia vaippoja. Tai osa on suht. samoja, mutta jokaisessa jokin juttu eri tavalla. Ja parin päivän päästä todetaan, että kokeileva luonne ei ollut eduksi ja osa ei toimi niin hyvin kuin toiset, mutta toivottavasti osa paremmin kuin keskiverrot ;D Kaikissa nepit, koska neiti on päässyt jo tarrojen ideasta perille...

Vasemmalla yläkuvassa pääsiäissunnuntain vaipat: kolme pul-taskua sekä kukallinen sisätasku.
Oikealla yläkuvassa toisen pääsiäispäivä vaipat: kuori, kolme pul-taskua ja yksi sisätasku.


Yllä sisätasku, jossa pinta trikoota, sisus coolmaxia, ommeltu perinteisesti oikeat puolet vastakkain ja käännetty, ei kumpparia edessä, haarakumpparit normisti saumassa, täyttöaukko takana. Ei tikkauksia muuta kuin liian pitkä siivekkeet taitettu pieneltä matkalta. Näin ei tarvitse leikata turhaa pois vaan voi hyödyntää tukemassa siivekkeiden neppikohtaa. Sama juttu tehty seuraavassa vaipassa.

 Toinen sisätasku. jossa pinta kirsikankukkatrikoota, sisus limeä coolmaxia, nepit vain yhdessä rivissä. Kumppari ommeltu vain trikooseen, saumuroitu röyhelövaippatyyliin, kumpparia myös edessä, täyttöaukko takana.Tästä pul-taskusta tuli mun suosikki. Pinkki pul, keltainen coomax, joustokantti ja nepit mustaa. Keksin tehdä kokeilumielessä röyhelötaskun, mikä tosi harvinaista. Koska kumpparien kiinnittäminen röyhelövaipan tyyliin ei kovin suositeltavaa niin ompelin joustokantin kiristäen jalansuissa ja edessä. En laittanut kuitenkaan koko vaipan ympäri, koska se olisi ollut ihan turhaa. Tähän tuli nepit yhteen riviin.

Tämä turkoosi/oranssi lähes sama kuin edellinen, mutta nepit kahdessä rivissä ja välissä tukikerroksena trikookerros.Minttu/vaaleanpunainen muuten samanlainen kuin edellä, mutta ilman tukikerrosta. Täyttöaukko takana, kuten muissakin. Alla vaaleanpunainen/harmaa samaa ideaa, mutt joustokantti laitettu vain haaruksiin.
 Tässä oranssi/turkoosissa pul-taskussa sisällä myös tukikerros kierrätystrikoosta ja kumppari ommeltu vain siihen. Tätä vaippaa epäilen eniten, että käytössä susi. Täytyy muistaa täyttää vain tarpeeksi kapeasti, kuten nuo edelliset joustokantillisetkin.  Niissä joustokantti muodostaa vuotosuojia, kuten Helmi-taskuvaipoissakin on ideana. Niitä meillä on ollut myös käytössä viimeisen vuoden aikana.

Lopuksi pyöräytin vielä tämän varastossa lojuneen raitapalan. On laminoitua puuvilla, enkä ole ollenkaan tykännyt siitä käytössä, kun kosteus siirtyy niin helposti pintaan. On sitten ollut 5 vuotta vaipaksi leikattuna tuo viimeinen pala siitä. Ajattelin kuitenkin kokeilla sitä nyt tässä röyhelömallissa, kun puuvillapuoli ei taitu märälle puolelle. Ja kun lankakaan ei ole puuvillaa, niin ei pitäisi ihan heti tulla kosteus pintaan. Malli siis tuo puoliksi joustokantattu, johon ite tällä kertaa ihastuin.
Ja lopuksi vielä vihreä pul-kuori pinkeillä kanteilla. On odottanut jo kauan tuolla nepitystä, joten samalla rytinällä sekin tuli sitten käyttökuntoon.


11 kommenttia:

 1. Herttinen miten reipas sie oot ollu! :) Ihania vaippoja.

  VastaaPoista
 2. Hienoja vaippoja. On kyllä kiva testailla eri malleja.

  VastaaPoista
 3. Tosi ihanan värikkäitä vaippoja! :D Tekis mieli itekin ommella, vaan ei oo tarvetta...

  VastaaPoista
 4. Oot ollut tosi ahkerana. Kauniita vaippoja!

  VastaaPoista
 5. Kylläpä sait aikaan suloisia vaippoja. :-)
  Mulle oli uus juttu tuo ylipitkän siivekkeen tikkaaminen tukipalaksi. Samoten nuo puoliksi joustokantatut vaipat vaikuttivat hyvältä.
  Jospa saisin vaippojenompeluinspiksen. Kankaita olis kyllä muttei vaan innosta ommella vaippoja...

  VastaaPoista
 6. hienoja :) kiva katsella muiden tekemiä vaippoja. Aina löytyy uusia ideoita. mulle ei tullut mieleenkään että taskun voisi vain puoliksi joustokantata.

  VastaaPoista
 7. Tosi raikas väripläjäys vaippoja. Olisipa itsekin osannut yhtä näppärästi aikanaan.

  VastaaPoista
 8. Kiitos kaikille :) Unohdin laittaa, että joustokantilliset lähtivät 40 asteen pesuun. Monesti näkee, että niistä on värit lähteneet. Kun ne laittaakin ekoilla kerroilla 40 asteeseen, värit kiinnittyvät. 60 asteessa voi lähteä värit jo melkein ekassa pesussa. Niissä siis menee värien kiinnittyminen eri päin kuin esim. marimekon kankaissa. Meillä on tuolla vaippoja, jotka on ekat kerrat pesty 40 asteessa niin kantit ovat ihmeen hyvin pitäneet värinsä,vaikka sen jälkeen olleetkin aina 60 asteessa.

  VastaaPoista
 9. Heippa,
  tosi kivan näköisiä vaippoja. Saanko udella, onko sulla joku valmis kaava käytössä vai oletko itse piirrellyt? Varsinkin tuo joustokantillinen tasku vaikuttaa toimivalta. Vaippatehdas pyörii omallakin keittiönpöydällä kolmatta päivää, vaan omat taidot ei kaavan piirtämiseen riitä enkä ole saanut valmiista muokattua vielä mieluista.

  VastaaPoista
 10. Käytän kaikkia mahdollisia kaavoja, mitä kaapista löytyy, niitä on monia ja aina sovellan miten milloinkin. Täysin samanlaisia en tee oikein koskaan siltä istumalta. Mulla on Vaippailmiön kaavoja, Suuren käsityölehden, Kestovaippayhdistyksen jne. Kokeilemalla sitä oppii, että minkä mallinen lapsi on. Meillä lapset olleet aina saman pituisia ja painoisia saman ikäisinä, mutta vaippamallit ihan erilaiset!

  VastaaPoista