lauantai 13. lokakuuta 2012

Villojen pesu

Testasin kaksi erilaista koneellista villojen pesua.
Suosittelen ehdottomasti villan esipesua ennen ompelua, kuten yleensäkin 
oikeastaan kaiken luonnonkuituisen kankaan kohdalla! 
Pyrin leikkaamaan paloista tasan 100cm, mutta tarkistusmittauksessa lähtömitat oli 94-103cm (riippuu vähän miten mittanauhan kanssa venyttää). Villojen kuivuessa esikoinen söi lapun tarkoista alkumitoista, mutta tiedetään nyt, että olivat noin metrin paloja.

Kaksi erilaista pesua olivat: 
- 30 asteen villanpesu, 40min ohjelma ja linkous 600. 
Ohjelma ehdotti 800, mutta laskin seuraavaan pykälään, kun tuo 800 kuulosti tuhran kovalta. Jopa 400 olisi voinut olla vieläkin järkevämpi, koska 600 jälkeen eivät olleet mitenkään vettä valuvat.
- 40 asteen pitkä perusohjelma, kierrokset maksimissa 1600. Kone uusi ja tehokas, joten ohjelma on villalle todellinen huovutuskyyti.

Vasemmalla kuvassa näkyy villanpesuohjelman tulos, oikealla huovutettu satsi.
 Joustofroteet kutistuivat vähiten, koska niiden rakenteessa on polyesteriä ja lenkit villaa. Seuraavaksi vähiten kutistui yksivärinen interlock, sen jälkeen raidallinen interlock ja eniten kuvioneulokset, koska niiden rakenne on kuohkeampi kirjoneuleen vuoksi. Huovutuspesussa (kuva alla) näkee, miten paljon kuvioneulos tiivistyi ja siitä tuli paksumpaa samalla. Siitä tuli paremmin sisustukseen sekä asusteisiin sopiva sellaisenaan (jopa ilman vuorta), ei kuitenkaan paksua ja joustamatonta huopaa, kuten paksulankaisista huovutuksista vaan sellaista keskipaksua. Kuvioneulokset lisäksi sekoittivat haituvaa ja lopputulos on lähes harmahtava, mikä varmaan myös tekee sitä sisustusfiilistä. Ompuista tuli kuin pikku namuja, joita tekis mieli poimia.
 Villanpesuohjelman lopputulos on tasaisempi. Alla olevassa kuvassa kutistuvuusjärjetys on sama kuin yllä ja kaikki kutistuivat edelleen jonkin verran, mutta säilyttivät pääpiirteissään alkuperäisen lookin ja paksuuden. Silti kannattaa ehdottomasti varautua kutistuvuuteen ja esipestä ennen ompelua. Eri pesukoneen tekevät varmaan aika erin lopputuloksen riippuen siitä, onko vesi oikeasti tasan 30 vai yli tai ali, miten pitkä pesuohjelma on, miten kovat kierrokset ovat, miten suuri kone on ja miten paljon se sisältää pyykättävää. Vastustan liian vajaiden koneellisten pesemistä, mutta tämän kanssa ei varmaan kannata tunkea ihan mitä tahansa mukaan, mikä voisi niitä hingata vielä lisää.
 Huovutetu pikkuomput ja harmaa lopputulos ;)
 Verrokkina villapesuohjelman ja 40 asteen lopputulokset:
 Samat verrokit tähdestä:

 Ja esimmäinen tuotos sisustustyynynpäällinen, joka lähtee tänään lahjaksi mustanharmaan villasohvan omistajalle. Tästä harmaaksi muuttuneesta tähdestä tuli heti mieleen kyseinen sohva, joten piti ensimmäiseksi kokeilla tätä.
 Tässä vielä omalla vaaleanharmaalla sohvalla. Eikun paketoimaan ja syntymäpäiviä viettämään...

7 kommenttia:

 1. Jospa näitä olisi vielä jäljellä kankaiden yönä.... :):) Napsuu ihan varmasti :)

  VastaaPoista
 2. Joko noi tähdet loppu! tuleeko lisää???

  VastaaPoista
 3. Ei oo vielä loppunut, kaupassa oli vain heitetty jokin varma määrä ja kävin lisäämässä juuri. Yli puolet on varmaan mennyt tällä hetkellä noista kuviollisista...

  VastaaPoista
 4. Onpas kummallista, kun yritin viimeksi jakaa haalaripostausta faceen, jäi lataamaan eikä lopultakaan onnistunut. Nyt tämän postauksen kohdalla sama juttu. Vaikka juuri jaoin cosechan postauksen ihan onnistuneesti... ?

  VastaaPoista
 5. tarkottaako tuo, että tuo tähti ja muut harmaantuu pesussa?

  VastaaPoista
 6. Ei vaan tarkoitin, että tuo musta tausta (vain huovutuspesussa) ottaa valkoisia karvoja itsensä ja mustasta taustasta tulee tuollainen harmahtava kuten kuvissa ;)

  VastaaPoista
 7. Mun pesukoneen ohjeet suosittaa villaohjelmaa superwash-käsitellyille villoille ja käsinpesuohjelmaa huopuville. Näin olen siis tähän asti toiminut eikä mitään kovin suurta kutistumista ole tapahtunut. Tosin noista teidän ihanuuksista ei vielä ole kokemusta, vähän odottelen että josko huomenna tulisivat tarjoukseen ;)

  VastaaPoista