sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Silkkiä + alpakkaa + merinoa

Alla olevat neuleet on taas ns. fiilisjuttuja, kuten mun neulonnat aina, joten valitettavasti ei ole ohjeita suoraan linkitettäviksi. Yritän kuitenkin selostaa, mikä idea ja suunta niissä on ollut ;)
 Joulun pyhinä neulon Maisalle tunikan silkki/alpakka/merinolangoista. Aloitin työn helmasta pöyröpuikoilla ja neuluin kohti kainaloita. Kainaloissa lisäsin silmukoita kädenteiksi ja jatkoin samoilla puikoille edelleen renkaana ylös. Kun puikot olisivat käyneet liian suureksi (ympäryysmitta), jatkoin edestakaisin nappilistan kohdalla, ettei tarvinnut vaihtaa sukkapuikoille. Puikot olivat tässä nro 3 ja lanka suurimmaksi osaksi Dropsia.
Neulemekosta jäi vielä lankaa ja olen tehnyt niistä ponchon sekä säärystimet, mutta ne on vielä viimeistelemättä, joten eivät ehtineet tähän postaukseen. Laitetaan ne sitten perästä ;)

Lisäksi oli pakko kokeilla siilihanskoja, kun sai lahjaksi pörrölankaa. Sukkapuikoilla tämä ei oikein onnistu pyöreänä, koska kämmenpuoli on luonnollisesti masun sileää puolta ja piikin vain päällä, joten neuloin nämä edestakaisin. Aloitin kädensuusta alpakkaavillalla ja kämmenosassa lanka vaihtuu aina kappaleen keskellä. Muistaa vain kiertää langan niin, että langan vaihtumiskohdasta tulee aukoton. Tein peukun normaalisti, vaikka työ olikin ns. auki ja samoin loppukavennukset. Lopuksi vain sauma kiinni, silmät ja nenä päähän.

Olen aiemmin tehnyt nämä samaan sävyyn sopivat neulonnat myöskin silkkialpakasta, tosin yllä olevaa tunikaa paksummasta langasta. Lyhythihaiset neuleet on siitä ihania, että ne menevät todella pitkään, eikä ne ole liian kuumia! Neuletakki alla tehty myös ns. yhdestä osasta, Aloitettu helmasta ja tehty ilman jälkikäteen ommeltavia saumoja ylös asti. Nappilista edessä on kulkenut omana keränään ja tullut siinä samalla. Nappilistaan on jäänyt ompelematta 3 nappia vielä viereen ns. koristeeksi, täytyykin ponnistaa sen verran vielä, koska 6 nappia sopii tuohon hyvin.
Neuletakin jälkeen tein töppöset, jotka ovat auki edestä ja ne on nyöritetty ristikkäin ylös asti, jolloin tossut pystyy kiristämään jalkaan. Langoista riitti vielä myssyyn, mutta meni niin tiukalle, että kiinnitysnyörit oli tehtävä eri värisistä :)

Alla on joululahjaksi lähtenyt aikuisten pehmoinen neuletunika, joka myöskin on neulottu mahdollisimman saumattomasti. Olen aloittanut edestä pystysuuntaan ja lopettanut jälleen eteen, kun koko takki on kierretty. Sen jälkeen olen poiminut lyhyeksi muodotuneista hihoista silmukat ja jatkanut hihoja alaspäin pitkiksi. Lopuksi teki mieli tehdä vielä vyönlenkit ja vyö. 

10 kommenttia:

 1. voi kun upeita, etenkin tuo aikuisten neuletunika!

  VastaaPoista
 2. Komppaan Purnauskista, tosi hieno.

  VastaaPoista
 3. Nää on niin hienoja! <3 Voi kunpa osaisi itsekin tai viitsisi edes harjoitella ;)

  VastaaPoista
 4. Vau miten kauniita neuleita, tuo eka neulemekko on ihana! Voi kun itsekin olis fiilisneuloja, mut mä en osaa juuri mitään ilman ohjetta.

  VastaaPoista
 5. Oi on kyllä niin kaunis tuo tunika että!

  VastaaPoista
 6. Hei, joku muukin harrastaa tätä saumattomuutta ja muotoonneulontaa. Saumat neuleissa on niin turhia (ja mun tekeminä rumiakin)

  VastaaPoista