sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Köpis osa 2

Lapsia ei todellakaan Tanskassa ole unohdettu. Todellisia karkkiosastoja siellä. Ja kotimaisuus heille selkeästi tärkeä juttu. Tavaratalot tursuavat lähes vain ja ainoastaan taskalaisia brändejä, joita löytyy! Eikä ihme, kun niitä myös kotimaassa näin hyvin arvostetaan. Saisi suomalaiset tavaratalot ottaa aika reippaan askeleen samaan suuntaan ja tarjota enemmän kotimaisia tuotteita lähimaiden (ja kaukomaiden) brändien sijaan. Suomalainen vaatimattomuus (?) kai menee tässäkin edelle eli täällä naapurimaiden tuotteita fanitetaan/niihin uskotaan huomattavasti herkemmin kuin kotimaisiin. Vai onko naapurimaiden tuotteet oikeasti hienompia? No ehkä jossakin määrin.

Mutta löytyi sieltä jotain suomalaistakin (toki muumeja, Iittalaa, Arabiaa ja Marimekkoa löytyi myös), mutta Ottobre siellä hienosti edusti ison tavaratalo hyllyä AINOANA ompelulehtenä!
 Oikealla ylhäällä hamahelmeilijän karkkikauppa.
Rannassa lähellä Merenneitoa sijaitsi myös NoaNoan outlet. 
Merenneito itse oli aika harvinaisen jäätävissä tunnelmissa...
Ja sitten aivan pakkollinen kohde, paikallinen kirpputori! Kirpputoreja talvella on kaupungissa HUOMattavasti enemmän kuin kesällä, mutta googlen avulla löytyi sunnuntaille menopaikka. 
Paikallinen neuloja bongattiin sieltä neulomassa Dropsin alpakkasilkistä vauvoille vaatteita. Värimaailma oli aivan uskomaton tällä rouvalla. Hänen kohdalleen oli pakko pysähtyä vaihtamaan neulontakuulumisia ja täytyy vain ihmetellä, miten tämän kansan vanhempi sukupolvi osaa englantia! Taidot on vähintään yhtä hyvät kuin Suomessa yhtä sukupolvea nuoremmalla. Kyselin mm. näiden blogeissakin nähtyjen liivien (kuvassa etunapeilla) tarinaa, että onko se jokin tanskalainen klassikko, kun niitä näkee myynnissä eri puolella, kuten tässäkin pöydässä. Neuloja kertoi, että niitä käytettiin hänen lapsuudessa alusvaatteina pienillä lapsilla talviaikaan. Nykysiin niitä pidetään vaatteiden päällä ja taitaa olla lankakin hieman kehittynyt pehmoisempaan suuntaan. Väreistä parhaiten näiden kohdalla myy vanhat klassikkovärit harmaa, rusehtavat ja korkeintaan nuo heleän murretut vaaleanpunaiset.
Tässä kuvassa alla näkyy samanlaisia liivejä merkkiliikkeen hyllyllä eli 
käsityöt sovussa siellä Ej Sikke Lej:n kanssa.
 Löysin kirpputorilta puisia nappeja ja näitä lähti mukaan kotiinkin aikamoinen satsi!
 Miehen mielestä tämä lelupöytä oli kirppiksen hienoin :)
 Kirpputorit ovat kyllä niin huippuja paikkoja matkalla. Siellä näkee huomattavasti laajemmin paikallista kulttuuria kuin turistikaduilla. Myyjä ja ostajat ovat paikallisia ja tuotteista näkee historiaa. Tämä peltipurkkikokoelma kertoi, että Suomessa ei nyt olla. Ei ollut Pauligin purkkeja vaan heidän omia klassikoita.
 Vaikka olin tehnyt aika kattavan suunnitelman, joskin pikaisen, niin yksi jäi suunnitelmasta uupumaan. Siellä olisi ollut Stoff & Stilin kangaskauppa. Kävelimme sunnuntaina vahingossa ohi. Tämän missaaminen kirveli vielä sen vuoksi hieman enemmän, että tämä oli jopa ollut auki sunnuntaina ja mennyt 5min aiemmin kiinni. Tädit laskivat kassaansa sisällä, minä katoin ikkunoista, eikä mies ymmärtänyt ollenkaan harmistustani :)

1 kommentti: