perjantai 17. tammikuuta 2014

Mattoja

Jouluksi tein paketteihin pari mattoa mustavalkoisesta trikookuteesta virkaten valkoisella langalla kudetta ympyrään (ei siis itse kudetta virkaten, miten yleisimmin tehdään). Idea täältä ja tässä linkissä narusta tehtynä. Toisen maton tein kaksinkertaisena ja toisen yksinkertaista kudetta pyörittäen. Kaksinkertaisesta tulee ehdottomasti jämäkämpi ja yksinkertaista jouduin harsimaan kiinni pohjakankaaseen enemmän. Pohjaan laitoin kosteussulkukerniä (!) niin että froteepuoli oli päin mattoa (jäi väliin) ja kumipuoli päin lattiaa, jolloin pysyy paikoillaan. 

Ympyrän laajennuksen logiikka ei täysin pitänyt näissä paikkansa eli lisäyksiä ei tarvinnut tehdä niin paljon kuin normisti ympyrää virkatessa, muuten matto olisi lähtenyt liiaksi kupruilemaan. Työn edetessä taputtelin mattoa aina sohvalle tai lattialle ja testasin, että kupruileeko vai kiristääkö liikaa ja lisäsin silmukoita sen mukaan. Mustavalkoraitallinen kude ja kontrastina valkoinen lanka pelittää hyvin niin, että pölyt ja muut eivät käytössä niin hyvin näy kuin kokomustasta tai kokovalkoisesta.

10 kommenttia:

 1. Hei vau! Tosi kiva idea ja toteutus!

  VastaaPoista
 2. Tätä pitää kyllä ehdottomasti kokeille joskus

  VastaaPoista
 3. No onpa kiva, mitä lankaa käytit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kude oli Jätti-Rätistä ja lanka toisessa luonnovalkoista puuvillalankaa kaappien kätköistä (tässä kuvatussa) ja toisessa oli Jättiksen valkoista virkkauslankaa, sellaista keskipaksuista, joka on pahvisen rinkulan päällä kiedottu.

   Poista
 4. Ihana! Niin ihana! Nyt tartteis ehtiä matto puuhiin...

  VastaaPoista
 5. Onpa muuten tosi hyvännäköinen!

  VastaaPoista
 6. osaatko sanoa paljon meni mustaa ja paljon valkoista ja minkä kokoiseen mattoon? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kudetta ostin sellaisen valmiiksi rullatun pötkylän ja niitä meni varmaan muutama, ei hajuakaan grammoista :D Puuvillaa meni useampi 50g kerä, oisko mennyt 6kpl?

   Poista
 7. Aivan ihana, melkein pakko kokeilla :)

  VastaaPoista
 8. Pitää kokeilla joskus tuota langasta pyörittämistä!! hauskoja mattoja!

  VastaaPoista