torstai 11. huhtikuuta 2013

Saumaton zigzag-kirjoneuletakki


Nyt se on valmis. Pinkki kaapista löytynyttä merinovillaa, roosa ja sinappi Dropsin merinovillaa, musta, minttu ja harmaa Novitan Woolia. Jokaista väriä meni vain yksi kerä ja mukailin langan riittävyyden mukaan koko homman. Takin koko on vaatekoossa noin 98cm. Vuorena kotimainen singletrikoo. Puikot oli 3,5, muistaakseni :)

- Aloitin työn helmasta pyöröpuikoilla edestakaisin. Periaatteessa olisi ollut kätevä tehdä tämä suljettuna ja lopuksi ommella vetoketjun kohdalta varmuustikit ja leikata työ edestä halki. 
- Neuloin helmasta kainaloihin, loin hihojen silmukat mukaan koko matkalle ja jatkoin ylös asti kaventaen tasaisesti, jolloin kaareva linja muodostui. 
- Jatkoin suoraan huppuun lisäen jokaisella oikealla kerroksella 2 silmukkaa keskelle taakse (muodostaa hiippahupun). Päälaelle saapuessa silmukoin hupun kiinni (kts. edellinen postaus).
- Poimin kainaloiden kohdalta hihan silmukat ja neuloin sukkapuikoilla alas hihansuihin. Samaten toinen hiha.
- Lopuksi solmin tai päättelin langanpätkät ja askartelin tupsun. Ompelin takkiin vuoren. Vuoren leikkasin mittojen mukaan rennolla kädellä :)
- Ai niin vuorta tikkasin pikkupistoin kiinni vielä helmasta, hupusta ja kaulan seudulta niin pysyy hyvin paikoillaan.
- Kirjomallit löytyvät piirroksina alta. Alin on 5 silmukan siksak loivana, keskimmäinen on 3 silmukan korkeampi ja ylimpänä kaarroksessa ei ole kirjoa vaan joka toinen silmukka on nostettu neulomatta, jolloin tulee sahalaita ilman kirjokuviota. Samanlaisen olisi tietty saanut neulomalla 1 + 1, mutta nostaen pääsee pikkasen helpommalla ;)

Ompelin vuoren niin että se kääntyi etupuolelle. Sen jälkeen ompelin vetoketjun suoraan päälle. Kun vuorta on vetoketjun ympärillä, eikä ketju ole vasten neuletta, pienenee riski, että langat olisivat hampaissa sotkussa, varsinkin kun ketjuna on tuollainen retro metalliketju.

Tupsua tehdessä jää pidemmäksi päistään se lanka, jolla tupsu solmitaan ja kiinnitin sen avulla tupsun huppuun vieden langat läpi ja solmimalla se vain rusetille hupun sisään. Tällöin tupsun voi irrottaa pesun ajaksi. Langat on konepestävää, mutta tupsun rakenne ei kestäisi pyörimistä koneessa.
Hihansuussa ompelin vuoren käsin kiinni. Helman ompelin viimeiseksi käsin piilopistoin aivan alareunasta. Sen jälkeen tikkasin käsin pikkupistoin n. 1,5cm helmasta, jotta vuori pysyy nätisti paikoillaan. Myötäilin vielä sinapin värisen siksakin yläreunan kulkua ja tein harvakseltaan pistoja niin nyt helma pysyy varmasti kuosissaan, eikä vuori ja neuleosuus käyttäydy eri tavoin.
Takissa olleet kuviot:


Samoja siksakeja, mutta matalampana

Tylppä korkea siksak
Kuvassa alla vasemmalla hupun takaa silmukoiden lisäykset. Teen tuplalisäyksen niin, että neulon ennen neulottavaa silmukkaa edestä edelliseltä kerrokselta (ensimmäinen lisäys), sitten neulon itse silmukan ja sen jälkeen teen toisen lisäsilmukan neuloen edelliseltä riviltä silmukan toisen reunan (toinen lisäsilmukka).

23 kommenttia:

 1. Ihanan värinen neuletakki! :)

  VastaaPoista
 2. Oi tää on ihan huippu ihana! :)

  VastaaPoista
 3. Oih! Tahdon kans tehdä tuollaisen! IHANA! :)

  VastaaPoista
 4. Ei vaan voi tajuta miten joku jaksaa neuloa tälläsiä! Nimim. reilut 3vuotta sitten aloitin villatakin kokoa 62.. No vauva on kohta 3v eikä se takki oli 3vuoteen edistynyt ja siinä oli sentään vaan 3väriä.. :D Tää on todella ihana!

  VastaaPoista
 5. Kiitos :) Mitä enemmän neuloo, sen nopeampaa siitä tulee. Tälläinen projekti menee jo reilussa viikossa aina telkkaria katsoessa. Lapsuudesta 25v. asti neuloin 4-6 puikoilla, mutta kun vauhti vaan nopeutuu niin viime vuodet on tullut tehtyä 3 tai 3,5 puikoilla pääasiassa, kun siitä tulee paljon hienompaa jälkeä. Kannattaa siis tehdä ensin isoilla puikoilla kaikkea nopeasti valmiiksi niin se motivoi ;) Työn etenemistä auttaa myös se, että ei pysty lopettamaan. Tosin siinä vaiheessa, kun 3/4 on tehty ja pitää alkaa miettiä jotain enemmän, laskea ja kaventaa, alkaa yleensä kyllästyttää. Onneks on blogi, joka motivoi saamaan jotain valmiiksi, vaikka keskeneräisiä on kyllä hirmuisesti :D

  VastaaPoista
 6. Tää on NIIIN ihana <3 olen sanaton.

  VastaaPoista
 7. Wau! Ihan mielettömän hieno! Ihania värejä ja hieno neulekuvio!

  VastaaPoista
 8. Kyllä on mahottoman hieno! Ihanat värit! <3

  VastaaPoista
 9. On kyllä hieno villatakki ja niin siistiä jälkeä! Väriyhdistelmä on tosi kiva, pirteä muttei sellainen överi :D

  VastaaPoista
 10. Aivan mielettömän upea takki! Ihanat kuviot ja väriyhdistelmä toimii hienosti!

  VastaaPoista
 11. Kyllä on komia. Oman kokemuksen mukaan tupsut kestää yllättävän hyvin koneessa, melkein suosittelisin kokeilemaan, jos on mahdollista tehdä kuitenkin uusi pilalle menneen tilalle. Harvoin tuollainen villatakki silti taitaa pesukoneeseen päätyä.

  VastaaPoista
 12. Meillä on joskus tupsu tullut koneesta langanpätkinä ulos, mutta silloin taisi olla täydet kierrokset koneessa päällä, kun muuten ei ollut villatuottesta kyse. Eli varmaan kierrokset vaikuttaa. Tein nyt myös niin, että kieputin lankaa terävän ison neulan avulla pahvirinkulaan ja kun keskireikä alkoi täyttyä niin pistelin lankojen läpi siitä reiän kohdalta. Sitoo varmaan myös lankoja yhteen...

  VastaaPoista
 13. Täällä on yksi kateellinen! :)

  VastaaPoista
 14. Siitä tuli hiano! :) Kiitti vinkeistä vuorituksen suhteen, ehkä sitä itsekin uskaltautuu joskus kokeilemaan.

  VastaaPoista
 15. Liian kaunis, en kestä. Voi saispa itsekin aikaiseksi.

  VastaaPoista