lauantai 9. toukokuuta 2015

Kierrätysmatto

Tein maton lähes vain ja ainoastaan vanhoista vaatteista. Joukossa on muutama tilkkulaatikon kangas, mutta suurin osa materiaalista tuli paljon pestyistä vaatteista. Leikkasin suiruja ja letitin sävyjä vuorotellen vaihdellen. Mukana on lähinnä mustaa, valkoista, harmaata, keltaista, vaaleanpunaista/pinkkiä ja vihreää. Osa materiaalista on puuvillatrikoota, jokunen viskoosikin joukossa ja osa joustamatonta flanellia tai kudottua puuvillaa.

Mukana on mm.
Marimekon vanha virttynyt tunika
Miehen ja pojan pyjamahousut
Pari Lindexin paitaa
Yksi itse ommeltu tunika
Meandin reikiintyneet mustat leggarit (vuosia käytetyt!)
Tytön pari paitaa
2 miehen T-paitaa
leikkuusuiruja ompelusten ohesta. Päätin tehdä matosta suorakaiteen, mikä aika haastavaa, että saa maton reunat edes jotenkin tasaiseksi. Koko ajan piti seurata, että lähteekö seuraava rivi kiristämään vai kupruilemaan ja sitten seuraavaa kerrosta syöttää/vetää sen mukaan. Ommel on leveää kolmepistesiksakia.


Välillä halusinkin tiettyä väriä seuraaviin riviin, joten jatkoin aloitusreunasta eteenpäin ja sitten taas toisesta reunasta fiiliksen mukaan. Laitoin siis letin katki ja päätöspätkä (kuin myös aloituskohta) tuli edellisen rivin alle kiinni ja taittui sieltä uudeksi riviksi. Muuten jatkoin aina kääntäen päässä ja aloittaen ompeleen uudelleen seuraavassa rivissä.

Aikamoinen homma, eikä lyö leiville ajassa. 
Honkkarin halpisräsymaton saisi hyvin pienellä rahalla, 
mutta ekologisuus tässä on varmaan pikkasen eri ;)

15 kommenttia:

 1. Onpa upea matto! Aikamoisen vaivan olet kyllä nähnyt ja nostan hattua!

  VastaaPoista
 2. Wautsi! Tosi upee matto! Mahtavaa kierrätystä =)

  VastaaPoista
 3. Todella hieno ja erityisen mahtavaa, kun on kierrätetystä käyttökelvottomasta saatu taas uutta käyttökelpoista :)

  VastaaPoista
 4. Huikean työn olet tehnyt! Kaunis matto.

  VastaaPoista
 5. Hieno! Mahtuiko toi letti hyvin paininjalan alle? Kuteeseen kun olen koittanut jotain ommella niin se on hyvin vaikeaa kun se ei meinaa mahtua mitenkään siihen. Vai onko mulla vaan alempana se paininjalka..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, meni tosi näppärästi ja mietin samaa, et kude ei varmaan menis, ainakaan sellainen rullautunut normaali trikookude. Siinä on varmaan sen verran rullautuneena sitä matskua...

   Poista
 6. Onpa kaunis! Hienosti olet saanut raidat tehtyä! Yritin tällaista kerran, eikä tullut mitään esittelykelpoista :D

  VastaaPoista
 7. Kiitos köötös! On tosi iso homma, tosin telkkaria katsoessa tulee samalla. Ja itse ompelu aika säätöä sen kiristääkö/aaltoileeko-hommelin tasapainoillessa, mutta kieli keskellä mentiin :D Halusin tähän nyt vain tiettyjä värejä ja tein koko ajan niin, että letti on kolmesta erilaisesta. Yksivärinen valkoinen on aina arka ja yksivärisessä mustassa näkyy pölyt ja nukat. Koko ei ole nyt huima, mutta pitäisi pystyä pestä koneessa. Päättelin vaatemäärän mukaan, että senkin olisi voinut pestä koneessa niin ehkäpä mattomuodossa saman satsin ;)

  VastaaPoista
 8. Hieno! Mahtuiko toi letti hyvin paininjalan alle? Kuteeseen kun olen koittanut jotain ommella niin se on hyvin vaikeaa kun se ei meinaa mahtua mitenkään siihen. Vai onko mulla vaan alempana se paininjalka..

  VastaaPoista
 9. Ihana! Mä kudon mattopuilla mattoja, mutta sormet on syyhyny myös lettimaton tekoon. Sopisi meinaan hyvin mun mökin huoneen lattialle. Mutta pyöree olis hankala, näemmä kuitenkin suorakaidekin onnistuu. HUIPPUA! Mull aon kasa flanelliyöhousuja, jotka ei mahdu päälle, ne vois leikellä juurikin tälläseen.

  VastaaPoista