lauantai 21. heinäkuuta 2012

Palloneulesukat ja kääntölapaset


Löysin edellisellä kauppareissulla S-kaupasta kivan värisen Novitan langan eli tuon turkoosin. En ole viime aikoina käyttänyt 7 veljestä, koska tykkään nykyisin ohuemmista langoista, mutta tämä piti saada värin vuoksi. Kaverisävyksi meinasin ensin jotakin vaaleanpunaisen tapaista, mutta sitten silmään iski tuo ruoste, joka on tosi erilainen kamu tälle ja siksi jotenkin tosi kiehtova. Sukkapuikkoja löytyi mökiltä erinäinen lajitelma, joten tämä on tehty n.3,5-4,5 puikoilla. Onneksi ei juuri vaikuttanut jälkeen. Kuvissa on vielä sen enempää kastamatta tai höyryttämättä, joten tasaantuu vielä tuosta. Olen joskus nuoruudessa tehnyt 7 veljeksestä paljonkin, mutta jotenkin se on vähän brutaalin paksu sukkiin, kun 3 puikolla ja ohuemmalla langalla tulee niin paljon siistimpää. Mutta oli muutenkin vähän ex tempore -homma. Paksummat sukat sinänsä ei mua haittaa, koska varpaat on aina jäässä. Kirjoneuleena tulee vielä vähän extrapaksuutta, mikä sekin ihan hyvä juttu. Villasukat on ollut tänä kesänä vakiovaruste. Päällä on ollut bikinit alla, päällä jumpsuit ja villasukat. Kun aurinko pilkistää pilven takaa, lentää kuumimmat pois ;)

Itse malli syntyi taas tehdessä ja sukat istuvat kuin valetut. Ensin aloitin ainaoikeana sukan suuta, mutta siitä tuli aivan yliretro, joten kiitos vähän modernimpaa. Sitten tuli mieleen pallo ja ajattelin kokeilla sitä. Ne tulivat sitten tähän tyyliin:
Pallosukat naiselle 7 veljeksestä
 • Loin silmukat löyhästi (en koskaan kuitenkaan tuplapuikoille, koska se on jo turhan löysää), koska en pidä kiristävistä sukansuista.
 • Aloitin työn 44 silmukalla, mikä oli ihan hyvä, jotta tällä pituudella pohkeessa on hieman enemmän tilaa.
 • Neuloin pari kerrosta normaalisti 1o 1n.
 • Sen jälkeen jatkoin koko resoriosuuden niin, että neuloin oikean silmukan aina takareunasta. Näin resorista tulee jämäkämpi ja siistimpi.
 • Resorin jälkeen kavensin 2 silmukkaa, jotta tuli pallolle jaollinen eli tällöin silmukkamäärä 42, joka jatkui loppuun asti.
 • Resorin jälkeen neuloin myös pari kerrosta turkoosilla ja aloitin pallokuvion, joka on tosi simppeli. En ollut aivan varma, miten pallo tulee, mutta mielestäni ihan riittävästi, vaikka lankapaksuus on tätä.
 • Neuloin 8 palloriviä ja lopetin varsiosuuden kahteen turkoosin kerrokseen.
 • Kantapään neuloin 20 silmukasta edestakaisin ns. kantaläpän vahvistettuna eli jokaisella oikealla kerroksella nostan joka toisen silmukan ja nurja puolen neulon normaalisti. Kun kantaläppä on n. 5cm korkea aloitan kantaläpän kavennukset. Eli 20 silmukkaa jaoin tässä 6 + 8 + 6 , jotta keskelle jää aina sama tai pikkasen enemmän, jos ei mene tasan. Ja sitten neulotaan yhteen kutosen ja kasin väleillä, kunnes nuo kutoset häviää kokonaan ja keskiosan 8 silmukkaa jää jäljelle. Tämä on vakkarikantapää, jonka teen aina.
 • Sitten poimitaan silmukat ja työ jatkuu jälleen ympäri jalkaterää varten. Ylimääräiset silmukat kavennan ensimmäisillä kierroksilla sivukohdissa pois. Kirjoneuletta en aloittanut vielä silloin, koska silmukkamäärä muuttuu vielä joka kerros. Tämä oli siis tuo turkoosi 9 kerroksen pätkä nilkan ja jalkapöydän välissä. 
 • Teräosan tein kuudesta pallorivistä ja päätin sen taas kahteen turkoosiin kerrokseen ennen kaventamista.
 • Kavennan itse aina ns. pyöreänä, jolloin kavennus on mahdollisimman huomaamaton, saumaton ja istuu esim. saappaaseen tai luistimeen parhaiten. Mutta tämä on makuasia ja jokaisella yleensä oma suosikkinsa.
 • Itse teen niin, että kavennan jokaisella puikolla 2 silmukkaa keskellä ja lopussa. Silmukkamäärä, joka tulee ennen näitä kavennuksia kertoo, miten monta kerrosta seuraavaksi neulotaan normisti. Esim. jos puikolla on 12 silmukkaa, neulotaan 4 s normisti + 2 s yhteen + 4 s normisti + 2 s yhteen. Sitten neulotaan 4 kerrosta lisää ilman kavennuksia. Seuraavassa kavennuksessa 3 s, kaksi yhteen, 3 s, kaksi yhteen jokaisella puikolla, jonka jälkeen 3 välikerrosta. Eli tosi helppoa. (Koska itse neulon aina vain 4 sukkapuikolla, mikä nopeampaa eli työssä kiinni kerralla 3 puikkoa kolmionmallisesti, varioin tuota klassista kavennusta niin, että kavennan puikoilla samaan tyyliin aina kaksi, mutta välikerroksia teen vähemmän. Kun mulla on yksi puikko vähemmän, tulisi per kavennuskerros vähennettyä pari silmukkaa liian hitaasti, joten niukempi välikerrosmäärä tasaa kavennusvauhtia/etäisyyksiä.) Mutta oikeasti ei ole ihan niin nuukaa, että noudattaisin kaikkea silmukan päälle, mielummin joskus kavennan pikkasen nopeammin, jos sukka uhkaa tulla liian pitkäksi ja toisinpäin... Sovitan jalkaan aina tehdessä niin tietää, missä mennään ja saa juuri tyköistuvat sukat. Se on mulle kaikkein tärkeintä. Pahoittelut epämääräisestä ohjeesta. En tee itse juuri mitään ohjeesta, joten en välttämättä osaa sellaista kovin hyvin selittää.


 Jalat kohti uutta mökin tapettiseinää. Laitan seinästä myöhemmin lisää kuvia. Löysin rullat poistosta 5e rulla.

Ystäväni lähetti vielä postattavaksi hänelle mieleen tullut idea kääntöhanskoista. Mökkinaapurille piti saada lahjaksi jotain neulottua, joka oli toiveissa, mutta ihan tavikseen ei haluttu tällä kertaa tyytyä. Lapaset on neulottu siis normisti, mutta varresta on jatkettu vuoreksi musta lapanen peilikuvana, jolloin se kääntyy toisen sisään ;) Vaatii viitseliäisyyttä, mutta tulee lämpimät ja ehkä tuultakin paremmin pitävät kuin paksusta langasta tehdyt. Jos nämä tekisi vielä 100% käsittelemättömästä, voisi tuon pääliosan dipata vaikka lanoliiniin, jolloin hylkisi kosteutta. Tällä tyyliin voisi tehdä myös niin, että ulkopuolelle tulee karkeampaa lankaa ja sisäpuolelle merinovillaa...
19 kommenttia:

 1. Mäkin haluun tollaset, soitto mummille ja copypastella ohjeet sille :) Kiitos ja kumarrus

  VastaaPoista
 2. Pitäis itsekin tehdä kääntölapaset, hienot! Mahtuiko ihan hyvin se toinen lapanen sinne sisälle, kun oli samankokoinen?
  Ja resori on myös kokeilun arvoinen juttu, kiitos tarkasta kuvailusta :)

  VastaaPoista
 3. Ihanat nuo pallosukat! Pilkku/pallohulluna tuollaiset olis mulle just eikä melkein passelit. :) Harmi, ettei nuo puikot viihdy käsissä niin kauaa, että saisin tuollaiset tehtyä.

  VastaaPoista
 4. Oletpa löytänyt ihanan väristä turkoosia lankaa ja ihanaa tapettia. Ja mikä loistava idea nuo kääntölapaset.

  VastaaPoista
 5. Ihanat pallosukat ja kiva idea nuo kääntölapaset!

  VastaaPoista
 6. Wow, mitkä pallosukat! Ja olisi kiva idea kokeilla tehdä kääntölapaset.. mutta lapaset ei oikein ole mun juttu :)

  VastaaPoista
 7. Kylläpä onkin ihanan turkoosi sävy! Hurmaavat sukat :)

  VastaaPoista
 8. No nää on kyllä taitavasti tehdyt! Tästähän sain idean sitten tehdä omille muksuillekkin söpöstelysukat :)

  VastaaPoista
 9. Ihanat sukat ja tumput.Kyllä ne toiset vaan osaa :)

  VastaaPoista
 10. Nuo sukat on tosi söpöt! Saiskohan itsekin joskus taas tartuttua puikkoihin...

  VastaaPoista
 11. Mahtavat värit sukissa!!

  Ja nuo tumput on ihanan lämpimän näköiset, pitäisiköhän koittaa tehdä.

  VastaaPoista
 12. Nuo sukat <3 Tahtoo!!!! Niin i-h-a-n-a-t!!!!

  VastaaPoista
 13. Tumpuissa on 80 silmää.Vuorissa 76 silmää.
  Peukalossa 14s. ja vuorissa 12s.
  Puikot 3 ja lanka nallea.
  Hyvi menivät sisäkkäin.
  IMMU

  VastaaPoista
 14. SIIS tarkoitan,että peukalon apulangalle jätän
  14 ja 12 silmää.Lopputulos silmille ovat 32 ja 28 silmää!
  IMMU

  VastaaPoista
 15. Nuo sukat pitää ilman muuta toteuttaa.
  Herkulliset!
  IMMU

  VastaaPoista
 16. toi turkoosi on niin ihana, mäkin nappasin kaupasta yhden kerän just sen värin takia, mut mulla sen kaveriksi on ajateltu keltainen.Se ruoste käy vallan mainiosti turkoosin kans ja malli yksinkertaisuudessaan ihan huippu. tänä kesänä tosiaan villasukkia voi neuloa ihan vapaasti, ei hiosta ainakaan.

  VastaaPoista
 17. Löysin eilen ruosteen väristä Vapaavalinnasta tarjouskorista eli ilm. poistuvaa sävyä kun taas turkoosi näytti olevan uusien joukossa. Nappasin pari ruosteen sävyistä mukaan vielä, jos yhdistelisi jonkin toisen erilaisen kanssa...

  VastaaPoista